2009-12-30

Jag är tillbaka

Det har varit ett långt uppehåll, men jag kände att jag blev lite tjatig. Men nu börjar lusten återkomma att dela med mig av vardagens små händelser. Snart blir det åter vår och trädgården vaknar. Så här såg den ut strax före jul. I mina pallkragar har vi lagt hästgödsel så snön smälte närmast dem. Värmen i dem ska göra att sådden kan börja tidigare. Och de första frökatalogerna har redan kommit. Spännande!

2009-08-10

Vinbergssnäcka

Många har problem i sina trädgårdar med den spanska skogssnigeln, den s.k. "mördarsnigeln". Men vi har en helt annan marodör i vår trädgård, vinbergssnäckan, som om de får härja fritt i rabatter och grönsaksland kan göra lika stor skada som "mördarsnigeln". Mina barn plockade hem en fem sex stycken efter en utflykt till Krankesjön på 80-talet. Och nu har de förökat sig och uppgår väl till ett par hundra. Jag brukar ibland plocka så många som jag hittar och förpassa dem till den andra änden av trädgården där det bara finns buskage och inga fina rabatter eller grönsaker. Så tar det ett par månader innan de hittat tillbaka igen. Man kanske skulle starta en odling av vinbergssnäckor?

2009-08-02

Husligt

Krusbär kommer ursprungligen från Kaukasus och Västafrika. I Norden började de inte odlas förrän på 1600-talet. De omogna bären innehåller mycket pektin, vilket gör dem lämpliga till bl a gelé. Mogna krusbär äts färska, i desserter och kokas till sylt, kräm, saft m m. Krusbär går bra att frysa.
I dag har jag varit huslig och gjort krusbärssaft, körsbärssaft och saft på röda vinbär. Gott och billigt dricka.
Krusbärssaft
1 kg krusbär

4 dl vatten
500-600 g (6-7 dl) socker till varje liter saft
1. Skölj bären och låt dem rinna av. Lägg dem i en syltgryta och häll på vatten. Koka under lock i ca 20 minuter.

2. Kläm bären då och då med en träslev mot grytans kant. Häll upp i silställning och låt saften självrinna.
3. Mät saften. Blanda socker och saft och låt koka långsamt i ca 10 minuter. Skumma saften väl.
4. Häll upp saften på varma rengjorda flaskor, förslut väl, eller frys in saften om du inte dricker upp den meddetsamma.

Hittade det här gamla receptet när jag bläddrade i mina kokböcker. Kan vara värt att pröva som efterrätt
Vinsoppa.
Till 2 lit. (3 halfstop) vatten tages 3 decilit. (1 kvarter) franskt vin,
3 decilit. (1 kvarter) krusbärssaft, socker efter smak, en bit kanel och några skurna citronskal. Då detta i en stengryta kokat en stund, redes soppan med en sked potatismjöl, upplöst i litet vatten. I skålen lägges syltade bigaråer eller klarkörsbär, soppan hälles öfver och serveras med skorpor eller sockerbröd.

2009-08-01

Skånsk sommarblomma

Nu blommar stockrosorna för fullt. Den blomma som man väl starkt förknippar med Skåne och Danmark, växande längs korsvirkeshusens väggar. De lockar mängder av insekter också så det är ett ständigt surrande vid uteplatsen.



Hos oss blir de så stora att de växer över takfoten och strävar upp mot himlen. Jag skulle gärna vilja ha några som är nästan svarta i färgen, men tyvärr är de svårodlade då de ofta skiftar färg efter de första åren och återgår till rosa. Hos oss har vi mörkt rosa, ljust aprikos, gula och vita stockrosor.


2009-07-31

Slut på Bloggpausen

Nu har jag haft ett jättelångt uppehåll med bloggandet. Tyckte inte jag hade tid på ett tag men nu känner jag för att ta nya tag och visa mina "vardagsäventyr".
Största händelsen på sista tiden har varit Boule-SM som i år gick av stapeln i Växjö. Vi har varit med alla SM sen vårt första i Skara men hoppade över andra gången det var i Boden. Berth gillade inte myggen. Växjö är en liten trevlig stad och vi hade cyklarna med upp så det gick lätt att ta sig till banorna. Ett riktigt bra SM trots lite regnskurar. Banorna var kanske i lättaste laget men det var kul med singelbanorna. Billig parkering också för de bilburna. Sen är det ju fantastiskt nuförtiden med hela rapportsystemet, smidigt och suveränt med SMS-tjänsten. Tyvärr finns en del sämre sidor, bl.a. restaurangtältets höga priser och dåliga utbud. Synd att de inte fattade att de skulle få sålt mer om priserna varit lägre. Sen tycker jag att hotellpriserna är väl höga speciellt för oss som låg på sponsorhotellet. Kunde man inte ha haft någon form av rabatt för SM-deltagare. Sommar är annars inte hotellens bästa tid. Lika illa verkar det vara nästa år i Falun där utbudet av boende verkar sämre än i Växjö. Sen hörde jag en del ungdomar, som vann SM, uttrycka sin besvikelse över att de inte fick tygmärket "Svensk mästare" utan de fick nån liten guldknapp istället. Sen kan jag också tycka att det var snålt att göra två grupper i y.j.mixen där de bara var 7 lag. Bättre med 1 grupp där alla möter alla och sen gör de 4 bästa upp om medaljerna. Nu var de färdiga osedvanligt tidigt och fick gå och dra hela dan innan finalspelet. Jag tror de tyckt det varit roligare att få spela många matcher. I stort ett ganska bra SM även om våra insatser på seniorsidan kunde varit bättre.
Här hemma blir det nu till att ta tag i djungeln som blivit i trädgården eftersom det växt som attan när vi var borta. Mycket bär att ta hand om blir det också.

2009-05-17

Semesterdrömmar

Behöver man egentligen semester när man är pensionär. Självklart behövs det för nu är allt det man gör hemma ens arbete och semestern ger stimulans och nya intryck så man orkar med den grå vardagen med dess rutiner. Har precis fått information om vår höstresa till Frejus i slutet av september. Där var vi i fjor också och det var härligt. Då besökte vi ovanstående vinegendom. Domaine de Curebeasse.

2009-05-15

Aftonrodnad

I kväll var himlen så vacker röd i väster. Förr sa man att; "Är kvällshimlen röd, blir dagen efter blåsig" . Men det hoppas jag inte för jag är utbjuden av mina gamla filialkompisar på en överraskningsdag. Annars är det ju så att den röda himlen beror på att när solen står lågt, måste ljuset tränga igenom mycket mer atmosfär. Det orkar inte det blåa kortvågiga ljuset. Men det långvågiga ljuset fixar att ta sig igenom. Då ser vi långvågiga färger som rött och orange. Snyggt!

2009-05-14

Blåblommande

I trädgården finns det många blåa blommor. Jag tycker nog blå och vita är de mest förtjusande och passar överallt i trädgården. Kanske med en liten röd färgklick här och där. Den här klockhyacinten som väl närmast är en hybrid mellan spansk- och engelsk klockhyacint förökar sig villigt och på två ställen har färgen blivit rosa i stället för blå.

2009-05-11

Doft

Inte många blommor har den här speciella doften som påminner om barndomen. Men den gammaldags pingstliljan har det. Det finns många nya förädlade sorter som inte doftar något eller väldigt lite. Lökarna tycker om att stå i jord som är gödslad med hästgödsel. Då blir de bara fler och fler och gläder en i många år.

2009-05-10

Förgätmigej

Detta är nog en av de tacksammaste blommor man kan ha i trädgården. Den frösår sig villigt och finns över hela tomten. Förgätmigej, oskuldsfullt blåa som barnaögon. Enligt Carl von Linné har blomman fått sitt namn så här:
Blomman växte i en trädgård bland många andra blommor. De andra blommorna berömdes för att de var nyttiga eller doftade gott. Men ingen lade märke till denna ört, eftersom den var så liten. Då sade den: Förgät mig ej!"

2009-05-09

Mysig lördag

Här är dagens bild på våra grodyngel. Snart får de ben och svansen krymper. Nu simmar tusentals såna här små yngel i dammen, tyvärr blir inte alla grodor utan en del blir mat åt andra djur.
Mina små barnbarn hälsade på idag. Vi har ätit rädisor, samlat vinbergssnäckor, matat fiskarna och en hel del annat. Medan deras far sågat upp bräder till ett staket. Och farfar är på Öland och spelar boule.

2009-05-08

Våt mossa får besök

Det sitter mossa på en sten som ligger i dammens vatten. I den här förstoringen ser den urtida ut. Och mossa liksom gårdagens ormbunke kommer ju verkligen från "dinosaurietiden" Det är inte en liten "Dino" som knaprar på den våta mossan utan en liten vattensnäcka som hittat en mumsig måltid.
Idag har jag varit och klippt mig hos en tjej här i byn som precis öppnat sin salong. Det blev snyggt. Det är första gången på 40 år som jag går till "frissan". Har alltid klippt mig själv under alla år, men tyckte det kunde vara kul att låta ett proffs göra det nu när jag blivit pensionär. Man får ju bli lite vågad på gamla dar!

2009-05-07

Ormhuvud?

Detta är en helt fantastisk växt, som har detta fascinerande utseende när den gåller på att slå ut. Strutbräken heter den och är en stor ormbunke som sprider sig villigt i vår trädgård. När den helt slagit ut är den gott och väl 1 meter hög och det ser ut som en liten skog med uråldriga träd.

2009-05-06

Stängt

Mellan hägg och syren. Kanske skulle man ha det men det blir en kort semester för snart slår syrenerna ut. Det är inte samma klimat som förr i tiden. Våren kommer så mycket tidigare nu.

2009-05-05

Kastanjeljus

Kastanjens knoppar växer så det knakar. Snart blir de vackra som rosavita kandelabrar. Doften är inget vidare men träden blir så vackra och överdådiga. Men det dröjer nog några veckor innan de slår ut helt. Vi har flera stora hästkastanjer på tomten och på hösten är det skräpigt med alla kastanjefrukter som är så jobbiga att räfsa upp.

2009-05-04

Fager blom


Alldeles fullt med blommande Judaspenningar längs huset.Somliga kallar dem Månviol men det är en vildväxande art i släktet med namn Lunaria rediviva som heter så. De kan skiljas åt genom att blommorna på Månviolen doftar starkare och är blekare i färgen än Judaspenningar. Att den fått namnet penningar är ju lätt att förstå, eftersom de stora runda frökapslarna med en silverglänsande skiljevägg får den att likna ett silvermynt och namnet Judas framför är ju ganska träffande. I trädgården är det en användbar växt i rabatten, men senare också inomhus som eternell. Om man frigör skiljeväggen på fröskidan, så blir den väldigt dekorativ i olika arrangemang.

2009-05-03

Vårskrud

I dag söndag har vi haft besök av våra älsklingar, både stora och små. Middag med afrikansk kycklinggryta och valnötsglass efter. Barnbarnen hade vattenkrig med farfar och de "stora barnen" befriade oss från en del prylar. Framåt kvällen kom det lite regn och så här skir är grönskan inne i trädgården. Plommonträden blommar överdådigt och förhoppningsvis är där humlor och bin i riklig mängd som kan pollinera. Vi hade visserligen frost natten till lördagen men hoppas den inte gick så hårt åt blommen.

2009-04-28

Tvådagars

I dammen har grodynglen nu lämnat sina skyddande höljen och simmar febrilt runt på de grunda ställena i dammen där vattnet är småvarmt. En och annan vattensalamander är där också, både vuxna individer och små barnsalamandrar. Kul att så många djur trivs i dammen.
Kabbelekan lyser som en sol runt dammen nu. Den frösår sig villigt och har väl blivit en 10 st nya plantor under ett år. Var igår den 27 på Sydsvenskas styrelsemöte för första gången sen jag blev invald. Ett segt möte och jag var inte hemma förrän halv ett på natten. Därför blev det inget inlägg igår kväll utan det blir idag istället.

2009-04-26

Soldyrkare

Det behövs knappt någon kommentar. Svalörten vänder sig mot solen, precis som de flesta människor dessa dagar. Det ljuvliga vårvädret verkar hålla i sig hela veckan. Ute i trädgården hela dagen, allehanda göromål och vi blev riktigt svettiga. Och "Yes" vi kunde ta årets första dopp i poolen, som inte längre är grön.

2009-04-25

Vad månde bliva

De här små oansenliga blommorna skall bli något mycket gott senare i sommar. Krusbär! Som Carl Jonas Love Almqvist sa: 'Blott Sverige svenska krusbär har'.
Uttrycket har använts om överdriven och kanske något naiv uppskattning av det som har med den egna gruppen att göra, såsom egenskaper eller produkter. Eller som vi skulle sagt för några år sedan:'Blott Sverige, svenska bilar har…'

2009-04-24

Lukta eller dofta

Längs husets södersida och i flera rabatter blommar luktvioler med mängder av blommor. Konstigt att man säger lukt-viol och inte doft-viol. Jag förknippar lukt med något obehagligt men doft med något gott. Dessutom är luktvioler för mig på något sätt förknippat med gamla fina damer. I dag har jag träffat flera sådana fina damer, gamla pensionerade bibliotekskollegor, närmare bestämt 9 stycken. Vi åt en utsökt trerätters på Salliusgymnasiets restaurang och sedan drack vi kaffe hemma hos en av kollegorna. Många gamla minnen att prata om och flera av dem hade jag inte träffat på länge. Jag var yngsta pensionären!

2009-04-23

kvällsvy

I kväll kom en luftballong flygandes på låg höjd, precis söder om vår tomt. Det händer att det kommer ballonger då och då under fina sommarkvällar, men den här var ovanligt nära. Man hörde det pysande ljudet när de drog på mer gas för att hålla höjden.

2009-04-22

blågult

Det verkar ha kommit en katt bland hermelinerna. Den underbara pärlhyacinten är en av mina absoluta favoritblommor. Kanske för att den påminner om de blommor som fanns när jag var barn. Dessutom är den så söt på nära håll. Och i vår trädgård sprider den sig villigt och bildar blåa mattor lite överallt. 'Den gula fulingen', som min man säger. bildar ju en fin kontrast till det blåa.

2009-04-21

Sådden

Nu har det verkligen grott i pallkragarna. Rädisorna och ruccolan är på gång. Som ni ser på kanten av ramen är "pallisarna" numera målade med Falu rödfärg. De smälter så fint in mot marken

2009-04-18

Förgro

För tidigare skörd, låter vi potatisen förgro på ett ljust ställe vid ung 15° ca 3-4 veckor innan utplantering. Man kan lägga potatisarna i krukor eller stoppa dem i äggkartonger. Groddarna ska vara gröna, knubbiga och ca 1-2 cm. Förgrodd sättpotatis börjar växa direkt när den kommer i jorden. Du vinner flera veckor i tid och kan börja skörda tidigare. Så här ser de ut idag, så snart dax att sätta dem i jorden.

2009-04-15

Kattälskare

Vi är kattälskare i vår familj. Jag har berättat om Mitzi innan och detta är vår dotters katt, kallad Cider. Sonen har också haft katter, Morris och Assar. Tyvärr finns de inte längre då de blev sjuka. Hittade den här söta katthistorien på nätet.

Tulipa

Visst kan man förstå att tulpaner kunde bli föremål för spekulationer i Holland på 1600-talet. Tulpanfrossa var den tidens börsspekulation, kanske mycket trevligare än dagens spekulationer. Dessa små sötnosar står i rabatten vid dammen och är en fröjd för ögat.

2009-04-10

Eggande helg

Jag lovade er ett recept på nässelsoppa och här kommer det . Ett utmärkt sätt att ta vara på ogräset

Nässelsoppa 6 portioner
2 liter nässlor, små späda(man kan ta hälften färsk spenat också)


1½ liter vatten

2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar

1 dl matlagningsgrädde

2 msk smör (el margarin)

3 msk vetemjöl

salt, peppar, ev. muskot och gräslök.
Skölj nässlorna väl, ta bort grova stjälkar ge dem ett hastigt uppkok i vatten. Spara en del av kokvattnet och finfördela nässlorna i matberedare (späd med lite vatten) eller hacka fint på skärbrädan. Fräs smör och häll i mjöl. Späd med vatten, grädde och buljong. Häll ner nässlorna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt muskot och gräslök. Servera med hårdkokta ägghalvor i soppan och ett gott bröd.

Lång fredag


Numera har det inte så stor betydelse hur lång långfredagen är. Inte som när man var barn och den aldrig verkade ta slut. Nuförtiden kan den gärna få vara hur lång som helst så hinner man med en hel del innan det egentliga påskfirandet börjar. Ägnat förmiddagen åt att göra iordning mina pallkragar så jag kan så lite värmekrävande växter. Städat inne. Känner mig rätt mör nu. Åker och hälsar på dottern ett par dagar.

2009-04-09

Äggakaka

Det här är en liten trevlig maträtt. Äggakaka på koreanskt vis med salladslök, bacon och sesamolja. Fick receptet på en matlagningskurs jag gått.
Vispa ihop 4 ägg och 1,5 dl vetemjöl, vispa i 4 dl mjölk. Låt stå och svälla en halvtimme.Fräs 4 skivor bacon nästan knaprigt. Skär 6 salladslökar i små bitar och fräs med baconet tills löken mjuknat. Slå av fettet och blanda ner 0,5 msk sesamolja och 1/3 tsk chilipulver. Smörj en muffinsplåt och värm den ca 5 min. i ugn 250 grader. Fördela fräset i formarna och slå på smeten till 2/3 i varje form. Grädda i 250 grader tills kakorna är gyllene och pösiga ca. 15 min. Servera med soja.

2009-04-08

På tillväxt

Så här ser det ut i sålådan nu. Dessa krukor har kommit längst så de har fått komma i uterummet. Det är en solros och en blomman för dagen. Nu måste de ha en egen kruka per planta så de kan växa ännu mer. Fått resterande fröer idag från Runåbergs fröfirma. Mest olika grönsaksfröer som skall sås på friland.

2009-04-07

Puggepevlingar

Idag fanns det grodyngel (puggepevlingar på skånska), i dammen. Grodans ägg läggs i klumpar med flera tusen ägg i varje klump. Först ligger de på botten sen sväller de och flyter upp till ytan och ljuset och värmen. Pricken= ynglet ligger i ett eget skyddat rum. Där fanns flera såna här klumpar och det brukar vara så här varje år. Lite senare kan man få se paddans ägg också men de ligger i ett band istället.

2009-04-03

Imago


Två nässelfjärilar värmde sig mot husfasaden. Har sett en citronfjäril också men den virvlade snabbt förbi omöjlig att fånga med kameraögat.
Nässelfjäril, citronfjäril och påfågelöga är några exempel på fjärilar som övervintrar som imago, dvs sista stadiet. De sitter då i dvala och tål kyla ner till - 24 grader. När vårsolen åter lyser upp och värmer så startar denna eviga cykel än en gång. Har varit ett underbart väder idag också.

2009-04-02

primörer

Har inte så mycket att skriva om idag. Det är en hel del att göra i trädgården nu, och när jag klippte ner och snyggade till honungsrosen, så fick jag syn på de här små rackarna på marken. Nässlor, detta stickande brännande ogräs, eller? Lite väl små än för att skörda men till påsk återkommer jag med ett recept på en ljuvlig soppa med tillbehör.

2009-04-01

grodperspektiv

Den här lilla dubbla snödroppen är en riktig liten skönhet. Jag har fått lökarna av en god vän och förra året var där inga blommor alls. Men i år hela 8 blommor.Min kamera kan inte göra dem full rättvisa. Tror jag skall skaffa fler sorter av snödroppe för de är så läckra när de breder ut sig som snödrivor i trädgården. Den vanliga sorter förökar jag varje år. När de blommat över tar jag upp ett par stora stånd och delar dem och sätter ner dem genast i jorden. Mycket effektivt.

2009-03-31

Blott lite blått

Idag var en härlig dag med ljumma vindar. Börjat räfsa försiktigt i rabatterna, för nu växer det så det knakar. De ljuvliga blålila krokusarna blommar för fullt. Men det är inte denna krokus man får saffran ifrån. Det är inte bara i Turkiet man odlar saffranskrokus utan även i Italien i San Gimignano, Siena - Toscana Italien. Kanske skulle vara trevligt med en tur dit.

2009-03-30

Nyklippt

I förgrunden ett relativt nyplanterat pileträd som precis hamlats. Den gamla moderpilen i bakgrunden skall inte beskäras förrän nästa vinter.
Pilevallar är starkt förknippade med den skånska slätten. Under 1700- och 1800 talet var landskapet mycket trädfattigt. För att öka virkestillgången planterade bönderna, ofta på uppmaning av över-heten, pilträd i rad på vallar av jord som lades upp mellan åkrar och ängar eller längs vägar och ägogränser. Liksom många andra träd i det äldre odlingslandskapet hamlades pilarna, vilket har givit dem det typiska utseendet med kort, tjock stam och ett huvud av tätt sittande kvistar och grenar. De äldre träden har ofta en ymnig och artrik flora av lavar och mossor på grund av att träden står ljust. Hålrummen i de gamla träden är också viktiga bo- och viloplatser för fåglar och fladdermöss.

2009-03-29

Vårregn

"Det är de stilla stunderna som du skall leva på
ikväll har intet, intet skett men något sker ändå.
En fågel och ett vårregn har sjungit dig en sång.
Tag med den. Den kan hjälpa dig en gång.
"Utdrag ur "Stilla kväll" av Jarl Hemmer

2009-03-28

Grus, Grus

Här fick jag dem äntligen på bild, tranorna. Dagens väder var omväxlande ca. 6-7 grader varmt molnigt omväxlande med sol. Då kom de lågtflygande över huset, med sitt karakteristiska ljud. Kanske snart läge att åka ner mot Vombsjön nån kväll för att kolla fågellivet. Annars är det upprensning i trädgården som gäller.

2009-03-26

Katten också

Förr sa jag alltid att: "när jag blir gammal skall jag ha hund". Men jag har märkt att jag är ingen hundmänniska utan jag håller mig till katter. Trevliga självständiga djur som inte är lika insmickrande som en hund.
Vi har alltid haft katt här på landet, eller tom. många katter vissa perioder. De tycks gilla vårt hus och tomt för ibland har det varit rena Katthult. Den katt som stått oss närmast hjärtat var en stor katt, Måns, en blandning mellan Europé och Russian Blue. Honom hade vi i 18 år. Den nuvarande lilla kattfröken heter Mitzi och är en hittekatt som min mans arbetskamrat hittade. Men hon kunde inte ha katten för hennes man var allergisk. Så nu är det hon som bestämmer här i huset.

2009-03-25

Marie bebådelsedag

Vårfrudagen eller som den också heter Jungfru Marie Bebådelsedag. Då kan det väl vara lämpligt med en bild på en stork. Eller? Det sas ju förr att det var storken som kom med barnen. När jag var liten var det den dagen som man sa att "tranan bär ljus i säng". Alltså skulle man inte tända ljuset på kvällen utan gå och lägga sig när det blev mörkt. Som barn var det spännande för då satte man på kvällen sina skor vid spisen och hade man varit snäll hade tranan lagt en liten sak i skon som fanns där på morgonen. Sen kunde man rita tranbrev och springa runt i byn och slänga in breven i stugorna. Inget som barn känner till idag, men vill man se tranor är bästa stället Hornborgasjön

2009-03-22

Hårt arbete

Har blivit några träd nersågade i vinter, så de måste sågas upp och klyvas. Rätt mycket arbete men det blir gott att ha till nästa vinter så man kan elda i kaminen och på så vis få ner elkostnaden.

2009-03-21

Inget särskilt

I dag har jag varit jättelat. Var en trevlig träff på grekisk restaurang med mina väninnor i går kväll. Är därför lite trött idag. Bilden ovan är på en del av de pelargonier som troligtvis överlevt vintern. Slarvade med att ta in dem från terrassen när det var som kallast, så många har nog dött. Men jag har en del sticklingar på lut där inne i köksfönstret.
Här är en del av det nysådda. Hoppas nu det gror ordentligt.

2009-03-19

Såtid

Jaha, vad har den här bilden med sådd att göra kanske du undrar. Egentligen ingenting, men det är helt fantastiskt att dessa tomater överlevt vintern på terrassen. Visserligen lite fadda i smaken. Köpte plantorna förra våren när Ringsjö trädgårdsförening hade växtloppis. Där var det flera som odlat egna tomatplantor från frön. Men det vågar jag mig inte på för jag får dem alltid så långa och rankiga. Däremot skall jag så lite blomfröer, både tvååriga och ettåriga. Hittade flera sorter i mörka svartaktiga eller mörkbruna färger som jag tänkte kombinera med rent vita blommor. Borstnejlika-'Sooty' tvåårig, Coloradoakleja -'Silver Queen' tvåårig, Buskkrasse- 'Tom Thumb Black Velvet' ettårig, och Akleja- 'William Guinness' tvåårig. Buskkrassen får jag ju så nästa år också eftersom den ju blommar redan i år men aklejorna kan blomma redan i år om de sås tidigt. Spännande och se om det blir som jag tänkt.

2009-03-18

Fisk i träden?

Vi har en trädgårdsdamm, ganska stor, där det nu börjar sjuda av liv igen efter vintern. Guldfiskarna simmar fortfarande rätt så sävligt genom vattnet. Fast här på bilden ser de ut att röra sig bland trädens grenar. Än så länge är det för tidigt att börja mata dem. Det behöver bli ca. 10 grader i vattnet först. Men sen på sommaren är de lätta att få lite tama och de äter gärna maten ur handen på en.
Dammen anlade vi på en del av det gamla grönsakslandet när ingen av oss längre var så road av att odla så mycket som vi gjort förut. Och det var något av det roligaste vi gjort i trädgården, trots mycket jobb och underhåll med vatten och växter. Väldigt avkopplande med vatten i trädgården.
Vill ni ha ett tips på en bra bok så skaffa Kerstin Engstrands bok "Trädgårdens vatten" Jag tror AdLibris säljer den för reapriset 89:-. Väldigt köpvärt, eller gå till ditt bibliotek och låna den.