2009-04-28

Tvådagars

I dammen har grodynglen nu lämnat sina skyddande höljen och simmar febrilt runt på de grunda ställena i dammen där vattnet är småvarmt. En och annan vattensalamander är där också, både vuxna individer och små barnsalamandrar. Kul att så många djur trivs i dammen.
Kabbelekan lyser som en sol runt dammen nu. Den frösår sig villigt och har väl blivit en 10 st nya plantor under ett år. Var igår den 27 på Sydsvenskas styrelsemöte för första gången sen jag blev invald. Ett segt möte och jag var inte hemma förrän halv ett på natten. Därför blev det inget inlägg igår kväll utan det blir idag istället.

2009-04-26

Soldyrkare

Det behövs knappt någon kommentar. Svalörten vänder sig mot solen, precis som de flesta människor dessa dagar. Det ljuvliga vårvädret verkar hålla i sig hela veckan. Ute i trädgården hela dagen, allehanda göromål och vi blev riktigt svettiga. Och "Yes" vi kunde ta årets första dopp i poolen, som inte längre är grön.

2009-04-25

Vad månde bliva

De här små oansenliga blommorna skall bli något mycket gott senare i sommar. Krusbär! Som Carl Jonas Love Almqvist sa: 'Blott Sverige svenska krusbär har'.
Uttrycket har använts om överdriven och kanske något naiv uppskattning av det som har med den egna gruppen att göra, såsom egenskaper eller produkter. Eller som vi skulle sagt för några år sedan:'Blott Sverige, svenska bilar har…'

2009-04-24

Lukta eller dofta

Längs husets södersida och i flera rabatter blommar luktvioler med mängder av blommor. Konstigt att man säger lukt-viol och inte doft-viol. Jag förknippar lukt med något obehagligt men doft med något gott. Dessutom är luktvioler för mig på något sätt förknippat med gamla fina damer. I dag har jag träffat flera sådana fina damer, gamla pensionerade bibliotekskollegor, närmare bestämt 9 stycken. Vi åt en utsökt trerätters på Salliusgymnasiets restaurang och sedan drack vi kaffe hemma hos en av kollegorna. Många gamla minnen att prata om och flera av dem hade jag inte träffat på länge. Jag var yngsta pensionären!

2009-04-23

kvällsvy

I kväll kom en luftballong flygandes på låg höjd, precis söder om vår tomt. Det händer att det kommer ballonger då och då under fina sommarkvällar, men den här var ovanligt nära. Man hörde det pysande ljudet när de drog på mer gas för att hålla höjden.

2009-04-22

blågult

Det verkar ha kommit en katt bland hermelinerna. Den underbara pärlhyacinten är en av mina absoluta favoritblommor. Kanske för att den påminner om de blommor som fanns när jag var barn. Dessutom är den så söt på nära håll. Och i vår trädgård sprider den sig villigt och bildar blåa mattor lite överallt. 'Den gula fulingen', som min man säger. bildar ju en fin kontrast till det blåa.

2009-04-21

Sådden

Nu har det verkligen grott i pallkragarna. Rädisorna och ruccolan är på gång. Som ni ser på kanten av ramen är "pallisarna" numera målade med Falu rödfärg. De smälter så fint in mot marken

2009-04-18

Förgro

För tidigare skörd, låter vi potatisen förgro på ett ljust ställe vid ung 15° ca 3-4 veckor innan utplantering. Man kan lägga potatisarna i krukor eller stoppa dem i äggkartonger. Groddarna ska vara gröna, knubbiga och ca 1-2 cm. Förgrodd sättpotatis börjar växa direkt när den kommer i jorden. Du vinner flera veckor i tid och kan börja skörda tidigare. Så här ser de ut idag, så snart dax att sätta dem i jorden.

2009-04-15

Kattälskare

Vi är kattälskare i vår familj. Jag har berättat om Mitzi innan och detta är vår dotters katt, kallad Cider. Sonen har också haft katter, Morris och Assar. Tyvärr finns de inte längre då de blev sjuka. Hittade den här söta katthistorien på nätet.

Tulipa

Visst kan man förstå att tulpaner kunde bli föremål för spekulationer i Holland på 1600-talet. Tulpanfrossa var den tidens börsspekulation, kanske mycket trevligare än dagens spekulationer. Dessa små sötnosar står i rabatten vid dammen och är en fröjd för ögat.

2009-04-10

Eggande helg

Jag lovade er ett recept på nässelsoppa och här kommer det . Ett utmärkt sätt att ta vara på ogräset

Nässelsoppa 6 portioner
2 liter nässlor, små späda(man kan ta hälften färsk spenat också)


1½ liter vatten

2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar

1 dl matlagningsgrädde

2 msk smör (el margarin)

3 msk vetemjöl

salt, peppar, ev. muskot och gräslök.
Skölj nässlorna väl, ta bort grova stjälkar ge dem ett hastigt uppkok i vatten. Spara en del av kokvattnet och finfördela nässlorna i matberedare (späd med lite vatten) eller hacka fint på skärbrädan. Fräs smör och häll i mjöl. Späd med vatten, grädde och buljong. Häll ner nässlorna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt muskot och gräslök. Servera med hårdkokta ägghalvor i soppan och ett gott bröd.

Lång fredag


Numera har det inte så stor betydelse hur lång långfredagen är. Inte som när man var barn och den aldrig verkade ta slut. Nuförtiden kan den gärna få vara hur lång som helst så hinner man med en hel del innan det egentliga påskfirandet börjar. Ägnat förmiddagen åt att göra iordning mina pallkragar så jag kan så lite värmekrävande växter. Städat inne. Känner mig rätt mör nu. Åker och hälsar på dottern ett par dagar.

2009-04-09

Äggakaka

Det här är en liten trevlig maträtt. Äggakaka på koreanskt vis med salladslök, bacon och sesamolja. Fick receptet på en matlagningskurs jag gått.
Vispa ihop 4 ägg och 1,5 dl vetemjöl, vispa i 4 dl mjölk. Låt stå och svälla en halvtimme.Fräs 4 skivor bacon nästan knaprigt. Skär 6 salladslökar i små bitar och fräs med baconet tills löken mjuknat. Slå av fettet och blanda ner 0,5 msk sesamolja och 1/3 tsk chilipulver. Smörj en muffinsplåt och värm den ca 5 min. i ugn 250 grader. Fördela fräset i formarna och slå på smeten till 2/3 i varje form. Grädda i 250 grader tills kakorna är gyllene och pösiga ca. 15 min. Servera med soja.

2009-04-08

På tillväxt

Så här ser det ut i sålådan nu. Dessa krukor har kommit längst så de har fått komma i uterummet. Det är en solros och en blomman för dagen. Nu måste de ha en egen kruka per planta så de kan växa ännu mer. Fått resterande fröer idag från Runåbergs fröfirma. Mest olika grönsaksfröer som skall sås på friland.

2009-04-07

Puggepevlingar

Idag fanns det grodyngel (puggepevlingar på skånska), i dammen. Grodans ägg läggs i klumpar med flera tusen ägg i varje klump. Först ligger de på botten sen sväller de och flyter upp till ytan och ljuset och värmen. Pricken= ynglet ligger i ett eget skyddat rum. Där fanns flera såna här klumpar och det brukar vara så här varje år. Lite senare kan man få se paddans ägg också men de ligger i ett band istället.

2009-04-03

Imago


Två nässelfjärilar värmde sig mot husfasaden. Har sett en citronfjäril också men den virvlade snabbt förbi omöjlig att fånga med kameraögat.
Nässelfjäril, citronfjäril och påfågelöga är några exempel på fjärilar som övervintrar som imago, dvs sista stadiet. De sitter då i dvala och tål kyla ner till - 24 grader. När vårsolen åter lyser upp och värmer så startar denna eviga cykel än en gång. Har varit ett underbart väder idag också.

2009-04-02

primörer

Har inte så mycket att skriva om idag. Det är en hel del att göra i trädgården nu, och när jag klippte ner och snyggade till honungsrosen, så fick jag syn på de här små rackarna på marken. Nässlor, detta stickande brännande ogräs, eller? Lite väl små än för att skörda men till påsk återkommer jag med ett recept på en ljuvlig soppa med tillbehör.

2009-04-01

grodperspektiv

Den här lilla dubbla snödroppen är en riktig liten skönhet. Jag har fått lökarna av en god vän och förra året var där inga blommor alls. Men i år hela 8 blommor.Min kamera kan inte göra dem full rättvisa. Tror jag skall skaffa fler sorter av snödroppe för de är så läckra när de breder ut sig som snödrivor i trädgården. Den vanliga sorter förökar jag varje år. När de blommat över tar jag upp ett par stora stånd och delar dem och sätter ner dem genast i jorden. Mycket effektivt.