2009-05-17

Semesterdrömmar

Behöver man egentligen semester när man är pensionär. Självklart behövs det för nu är allt det man gör hemma ens arbete och semestern ger stimulans och nya intryck så man orkar med den grå vardagen med dess rutiner. Har precis fått information om vår höstresa till Frejus i slutet av september. Där var vi i fjor också och det var härligt. Då besökte vi ovanstående vinegendom. Domaine de Curebeasse.

2009-05-15

Aftonrodnad

I kväll var himlen så vacker röd i väster. Förr sa man att; "Är kvällshimlen röd, blir dagen efter blåsig" . Men det hoppas jag inte för jag är utbjuden av mina gamla filialkompisar på en överraskningsdag. Annars är det ju så att den röda himlen beror på att när solen står lågt, måste ljuset tränga igenom mycket mer atmosfär. Det orkar inte det blåa kortvågiga ljuset. Men det långvågiga ljuset fixar att ta sig igenom. Då ser vi långvågiga färger som rött och orange. Snyggt!

2009-05-14

Blåblommande

I trädgården finns det många blåa blommor. Jag tycker nog blå och vita är de mest förtjusande och passar överallt i trädgården. Kanske med en liten röd färgklick här och där. Den här klockhyacinten som väl närmast är en hybrid mellan spansk- och engelsk klockhyacint förökar sig villigt och på två ställen har färgen blivit rosa i stället för blå.

2009-05-11

Doft

Inte många blommor har den här speciella doften som påminner om barndomen. Men den gammaldags pingstliljan har det. Det finns många nya förädlade sorter som inte doftar något eller väldigt lite. Lökarna tycker om att stå i jord som är gödslad med hästgödsel. Då blir de bara fler och fler och gläder en i många år.

2009-05-10

Förgätmigej

Detta är nog en av de tacksammaste blommor man kan ha i trädgården. Den frösår sig villigt och finns över hela tomten. Förgätmigej, oskuldsfullt blåa som barnaögon. Enligt Carl von Linné har blomman fått sitt namn så här:
Blomman växte i en trädgård bland många andra blommor. De andra blommorna berömdes för att de var nyttiga eller doftade gott. Men ingen lade märke till denna ört, eftersom den var så liten. Då sade den: Förgät mig ej!"

2009-05-09

Mysig lördag

Här är dagens bild på våra grodyngel. Snart får de ben och svansen krymper. Nu simmar tusentals såna här små yngel i dammen, tyvärr blir inte alla grodor utan en del blir mat åt andra djur.
Mina små barnbarn hälsade på idag. Vi har ätit rädisor, samlat vinbergssnäckor, matat fiskarna och en hel del annat. Medan deras far sågat upp bräder till ett staket. Och farfar är på Öland och spelar boule.

2009-05-08

Våt mossa får besök

Det sitter mossa på en sten som ligger i dammens vatten. I den här förstoringen ser den urtida ut. Och mossa liksom gårdagens ormbunke kommer ju verkligen från "dinosaurietiden" Det är inte en liten "Dino" som knaprar på den våta mossan utan en liten vattensnäcka som hittat en mumsig måltid.
Idag har jag varit och klippt mig hos en tjej här i byn som precis öppnat sin salong. Det blev snyggt. Det är första gången på 40 år som jag går till "frissan". Har alltid klippt mig själv under alla år, men tyckte det kunde vara kul att låta ett proffs göra det nu när jag blivit pensionär. Man får ju bli lite vågad på gamla dar!

2009-05-07

Ormhuvud?

Detta är en helt fantastisk växt, som har detta fascinerande utseende när den gåller på att slå ut. Strutbräken heter den och är en stor ormbunke som sprider sig villigt i vår trädgård. När den helt slagit ut är den gott och väl 1 meter hög och det ser ut som en liten skog med uråldriga träd.

2009-05-06

Stängt

Mellan hägg och syren. Kanske skulle man ha det men det blir en kort semester för snart slår syrenerna ut. Det är inte samma klimat som förr i tiden. Våren kommer så mycket tidigare nu.

2009-05-05

Kastanjeljus

Kastanjens knoppar växer så det knakar. Snart blir de vackra som rosavita kandelabrar. Doften är inget vidare men träden blir så vackra och överdådiga. Men det dröjer nog några veckor innan de slår ut helt. Vi har flera stora hästkastanjer på tomten och på hösten är det skräpigt med alla kastanjefrukter som är så jobbiga att räfsa upp.

2009-05-04

Fager blom


Alldeles fullt med blommande Judaspenningar längs huset.Somliga kallar dem Månviol men det är en vildväxande art i släktet med namn Lunaria rediviva som heter så. De kan skiljas åt genom att blommorna på Månviolen doftar starkare och är blekare i färgen än Judaspenningar. Att den fått namnet penningar är ju lätt att förstå, eftersom de stora runda frökapslarna med en silverglänsande skiljevägg får den att likna ett silvermynt och namnet Judas framför är ju ganska träffande. I trädgården är det en användbar växt i rabatten, men senare också inomhus som eternell. Om man frigör skiljeväggen på fröskidan, så blir den väldigt dekorativ i olika arrangemang.

2009-05-03

Vårskrud

I dag söndag har vi haft besök av våra älsklingar, både stora och små. Middag med afrikansk kycklinggryta och valnötsglass efter. Barnbarnen hade vattenkrig med farfar och de "stora barnen" befriade oss från en del prylar. Framåt kvällen kom det lite regn och så här skir är grönskan inne i trädgården. Plommonträden blommar överdådigt och förhoppningsvis är där humlor och bin i riklig mängd som kan pollinera. Vi hade visserligen frost natten till lördagen men hoppas den inte gick så hårt åt blommen.