2009-08-10

Vinbergssnäcka

Många har problem i sina trädgårdar med den spanska skogssnigeln, den s.k. "mördarsnigeln". Men vi har en helt annan marodör i vår trädgård, vinbergssnäckan, som om de får härja fritt i rabatter och grönsaksland kan göra lika stor skada som "mördarsnigeln". Mina barn plockade hem en fem sex stycken efter en utflykt till Krankesjön på 80-talet. Och nu har de förökat sig och uppgår väl till ett par hundra. Jag brukar ibland plocka så många som jag hittar och förpassa dem till den andra änden av trädgården där det bara finns buskage och inga fina rabatter eller grönsaker. Så tar det ett par månader innan de hittat tillbaka igen. Man kanske skulle starta en odling av vinbergssnäckor?

2009-08-02

Husligt

Krusbär kommer ursprungligen från Kaukasus och Västafrika. I Norden började de inte odlas förrän på 1600-talet. De omogna bären innehåller mycket pektin, vilket gör dem lämpliga till bl a gelé. Mogna krusbär äts färska, i desserter och kokas till sylt, kräm, saft m m. Krusbär går bra att frysa.
I dag har jag varit huslig och gjort krusbärssaft, körsbärssaft och saft på röda vinbär. Gott och billigt dricka.
Krusbärssaft
1 kg krusbär

4 dl vatten
500-600 g (6-7 dl) socker till varje liter saft
1. Skölj bären och låt dem rinna av. Lägg dem i en syltgryta och häll på vatten. Koka under lock i ca 20 minuter.

2. Kläm bären då och då med en träslev mot grytans kant. Häll upp i silställning och låt saften självrinna.
3. Mät saften. Blanda socker och saft och låt koka långsamt i ca 10 minuter. Skumma saften väl.
4. Häll upp saften på varma rengjorda flaskor, förslut väl, eller frys in saften om du inte dricker upp den meddetsamma.

Hittade det här gamla receptet när jag bläddrade i mina kokböcker. Kan vara värt att pröva som efterrätt
Vinsoppa.
Till 2 lit. (3 halfstop) vatten tages 3 decilit. (1 kvarter) franskt vin,
3 decilit. (1 kvarter) krusbärssaft, socker efter smak, en bit kanel och några skurna citronskal. Då detta i en stengryta kokat en stund, redes soppan med en sked potatismjöl, upplöst i litet vatten. I skålen lägges syltade bigaråer eller klarkörsbär, soppan hälles öfver och serveras med skorpor eller sockerbröd.

2009-08-01

Skånsk sommarblomma

Nu blommar stockrosorna för fullt. Den blomma som man väl starkt förknippar med Skåne och Danmark, växande längs korsvirkeshusens väggar. De lockar mängder av insekter också så det är ett ständigt surrande vid uteplatsen.



Hos oss blir de så stora att de växer över takfoten och strävar upp mot himlen. Jag skulle gärna vilja ha några som är nästan svarta i färgen, men tyvärr är de svårodlade då de ofta skiftar färg efter de första åren och återgår till rosa. Hos oss har vi mörkt rosa, ljust aprikos, gula och vita stockrosor.