2009-08-02

Husligt

Krusbär kommer ursprungligen från Kaukasus och Västafrika. I Norden började de inte odlas förrän på 1600-talet. De omogna bären innehåller mycket pektin, vilket gör dem lämpliga till bl a gelé. Mogna krusbär äts färska, i desserter och kokas till sylt, kräm, saft m m. Krusbär går bra att frysa.
I dag har jag varit huslig och gjort krusbärssaft, körsbärssaft och saft på röda vinbär. Gott och billigt dricka.
Krusbärssaft
1 kg krusbär

4 dl vatten
500-600 g (6-7 dl) socker till varje liter saft
1. Skölj bären och låt dem rinna av. Lägg dem i en syltgryta och häll på vatten. Koka under lock i ca 20 minuter.

2. Kläm bären då och då med en träslev mot grytans kant. Häll upp i silställning och låt saften självrinna.
3. Mät saften. Blanda socker och saft och låt koka långsamt i ca 10 minuter. Skumma saften väl.
4. Häll upp saften på varma rengjorda flaskor, förslut väl, eller frys in saften om du inte dricker upp den meddetsamma.

Hittade det här gamla receptet när jag bläddrade i mina kokböcker. Kan vara värt att pröva som efterrätt
Vinsoppa.
Till 2 lit. (3 halfstop) vatten tages 3 decilit. (1 kvarter) franskt vin,
3 decilit. (1 kvarter) krusbärssaft, socker efter smak, en bit kanel och några skurna citronskal. Då detta i en stengryta kokat en stund, redes soppan med en sked potatismjöl, upplöst i litet vatten. I skålen lägges syltade bigaråer eller klarkörsbär, soppan hälles öfver och serveras med skorpor eller sockerbröd.

Inga kommentarer: