
I dag har jag varit huslig och gjort krusbärssaft, körsbärssaft och saft på röda vinbär. Gott och billigt dricka.
Krusbärssaft
1 kg krusbär
4 dl vatten
500-600 g (6-7 dl) socker till varje liter saft
1. Skölj bären och låt dem rinna av. Lägg dem i en syltgryta och häll på vatten. Koka under lock i ca 20 minuter.
2. Kläm bären då och då med en träslev mot grytans kant. Häll upp i silställning och låt saften självrinna.
3. Mät saften. Blanda socker och saft och låt koka långsamt i ca 10 minuter. Skumma saften väl.
4. Häll upp saften på varma rengjorda flaskor, förslut väl, eller frys in saften om du inte dricker upp den meddetsamma.

Vinsoppa.
Till 2 lit. (3 halfstop) vatten tages 3 decilit. (1 kvarter) franskt vin,
3 decilit. (1 kvarter) krusbärssaft, socker efter smak, en bit kanel och några skurna citronskal. Då detta i en stengryta kokat en stund, redes soppan med en sked potatismjöl, upplöst i litet vatten. I skålen lägges syltade bigaråer eller klarkörsbär, soppan hälles öfver och serveras med skorpor eller sockerbröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar